Steeds meer wedstrijden uitverkocht Zitten we in een hardloopgolf?
Paul Hover over de populariteit van het hardlopen door de jaren heen
© Compilatie verschillende nieuwswebsites

Als je door het Vondelpark in Amsterdam loopt, dan struikel je bijna over je mede-hardlopers, al dan niet in een run club. Ook wanneer je jezelf wil inschrijven voor een groot evenement probeert in te schrijven als de marathon van Rotterdam of Amsterdam is het duidelijk. Hardlopen zit enorm in de lift. In ieder geval op het gebied van evenementen.
We zijn in de uitslagen van 18 grote hardloopwedstrijden in de afgelopen 10 jaar gedoken en dat bevestigde ons vermoeden. Hardloopevenementen zitten enorm in de lift. Hardloopevenementen zijn groter dan ooit. Van de 18 onderzochte wedstrijden, hadden er 13 bij de laatste editie meer finishers dan ooit. Vrijwel alle evenementen toonden in 2024 flinke groei ten opzichte van vorig jaar. De enige evenementen die minder deelnemers zagen finishen waren Amsterdam Marathon (was wel uitverkocht) en de Dam tot Damloop en Leiden marathon, waar niet iedereen kon starten door problemen omtrent hitte.
.png?width=1800)
Ontwikkeling aantal finishers in onze steekproef, geïndexeerd 2014=100
Als we alles bij elkaar optellen zijn de evenementen nu 20% groter dan 10 jaar geleden. We kunnen dus concluderen dat vrijwel alle loopevenementen prima uit het dal van de coronapandemie zijn gekropen en nu flink aan het groeien zijn. Gemiddeld zagen we in 2024 een groei van 17.3% ten opzichte van 2023 in aantal finishers.
.png?width=1800)
Groei evenementen uit onze steekproef in 2024 t.o.v. 2023
Nou is dit slechts een steekproef van 18 grote loopevenementen, maar ook bij de kleinere loopjes zien we dat wedstrijden steeds vaker uitverkopen. Is er sprake van een loopgolf? Waar komt die interesse om aan hardloopwedstrijden mee te doen vandaan? En sinds wanneer doen we eigenlijk überhaupt aan hardlopen op straat. Daarvoor spreken we met Paul Hover, onderzoeker bij het Mulier Instituut.
'Niet iedere hardloper is een evenementenloper
'Niet iedereen was er na corona gerust op dat de aantallen deelnemers bij hardloopwedstrijden van voor de pandemie weer terug zouden komen', zegt Paul Hover. 'Het is weliswaar in de buitenlucht, maar in de startvakken sta je bovenop elkaar. Ik vind het mooi om te zien dat die loopevenementen uit het dal zijn geklommen.' Toch moet hij wel een kanttekening plaatsen. 'Niet iedere hardloper is een evenementenloper', nuanceert Hover. 'Wat hardlopen kenmerkt is een lage organisatiegraad. Maar weinig mensen beoefenen de sport binnen een vereniging. Het mooie van hardlopen is dat het heel laagdrempelig is. Het kan overal, je kan het alleen doen, het hoeft niet heel duur te zijn. Dat is de kracht van de loopsport.'
.png?width=1800)
Percentage mensen dat aan hardlopen doet uitgesplitst naar mannen en vrouwen
Laagdrempelige initiatieven als Parkrun
'Ook zie je dat er echt een community om het hardlopen wordt gebouwd met hele laagdrempelige evenementen. Kijk bijvoorbeeld naar de opkomst van Parkrun.' Wij vroegen de cijfers op bij Parkrun Nederland en er blijkt inderdaad een spectaculaire groei. Enerzijds heeft dat te maken met het feit dat Parkrun midden in de coronacrisis kwam overwaaien vanuit Engeland waardoor de cijfers in de eerste jaren wat laag bleven, maar ook na de coronacrisis zien we spectaculaire groei.
.png?width=1800)
Parkrun kwam in 2020 naar Nederland en groeide sindsdien spectaculair
Hardlopen plukt de vruchten van fitness
‘Hardlopen plukt ook de vruchten van de ontwikkelingen in fitness. Denk bijvoorbeeld aan bootcamp, maar ook een evenement als Hyrox. Mensen zijn op zoek naar een soort complete work-out. Iets wat niet kan worden voltooid door een bodybuilder, maar iets waarvoor je ook aeroob uithoudingsvermogen nodig hebt. Hardlopen maakt ook deel uit van zo’n workout.’ Zo lift hardlopen dus mee op de ontwikkelingen binnen de fitness.
‘In dat kader moet je ook de kracht van influencers niet onderschatten,’ vult Hover aan. ‘Dat gaat deels over fitness, maar in het verlengde daarvan heb je ook hardlopers. Ik kan me er iets bij voorstellen dat die influencers vanuit de fitness ook een invloed hebben op de deelname aan hardlopen. Al dan niet in de openbare ruimte, al dan niet op de loopband. Dat zou weleens hand in hand kunnen gaan.’
Het hele artikel is te lezen in de nieuwste Runner's World. Daarin duiken we onder andere in de eerste run club van Nederland en spreken we verschillende runfluencers over de populariteit van het hardlopen.